Hodinky - Slovník pojmů

Safírové sklíčko
Safír je minerál, který se vyskytuje buď jako přírodní drahokam nebo se uměle vyrábí. Safírové sklíčko se vyznačuje velmi vysokou odolností proti poškrábání.

Minerální sklíčko
Minerální sklíčko je nejčastěji používané sklíčko v hodinářském průmyslu. Je dostatečně odolné vůči poškrábání a je odolnější vůči rozbití než safírové sklíčko. Nejoblíbenější je u sportovních modelů.

Strojek
Strojek je srdce hodinek. Zajišťuje posun všech ukazatelů a měření času. Strojek může mít různý pohon, nejčastěji je členíme na mechanické a elektrické (poháněné elektřinou).

Quartz
Quartz v češtině znamená křemen, ale také se tímto slovem označují všechny hodinky, které používají k regulaci času krystal oxidu křemičitého. Na základě piezoelektrického efektu se v střídavém elektrickém poli krystal rozkmitá určitou frekvencí. Krystal musí mít správný tvar a velikost a podle toho se liší frekvence kmitů. Kmity jsou velmi stabilní a proto se díky nim dá velmi přesně měřit čas. První náramkové hodinky s použitím krystalu vyrobila v roce 1969 společnost Seiko. Hodinky s označením Quartz mají řádově větší přesnost než hodinky s mechanickým pohonem.

Mechanický strojek
Chod mechanického strojku zajišťuje navinuta pružina, která prostřednictvím soustavy ozubených koleček a dalších mechanických částí přenáší energii na posun ručiček. Mechanický strojek je třeba dotahovat. Nátah může být ruční nebo automatický. Při ručním nátahu se pružina navíjí otáčením korunky. Některé modely hodinek mají ukazatel rezervy chodu, který udává kolik času zbývá, než bude potřeba strojek opět natáhnout. Na jedno natažení dokáží hodinky fungovat několik dní.

Mechanický strojek s automatickým nátahem
Automatický nátah zajišťuje speciální soustava dílů s výrazným kyvadlem. Při přirozeném pohybu zápěstí se kyvadlo pohybuje a přes soustavu dotahuje pružinu. Kvůli kyvadlu jsou hodinky vždy o něco těžší než hodinky bez automatického nátahu a mnohdy i o kousek větší. Mnoho výrobců tento mechanismus odhaluje na odiv, a tak mají hodinky s automatickým nátahem často skleněný zadní kryt pouzdra, aby byl celý mechanismus viditelný. Příkladné použití aplikuje například značka Vostok Europe.

Eco-Drive
Eco-Drive je patentovaný systém společnosti Citizen. Přes ciferník prochází přírodní a umělé světlo a dopadá na solární článek. Ten přeměňuje solární energii na elektrickou a dobíjí mikro akumulátor. Díky tomuto systému není v hodinkách potřeba vyměňovat baterie.

Vodotěsnost hodinek
Vodotěsnost hodinek se běžně udává ve dvou jednotkách, ATM a M. ATM označuje tlak vodního sloupce a M označuje metry. Převod mezi ATM a metry není jednoznačný, protože jde o rozdílné jednotky, ale nejčastěji se používá 1 ATM = 10m. Pokud je však na hodinkách uvedena vodotěsnost 10m, neznamená to, že se můžete potápět s hodinkami do hloubky 10 metrů.

Co přibližně jednotlivé hodnoty představují, je uvedeno zde:
Udávaná vodotěsnost, co můžete dělat
3 ATM / 30m, odolné vůči stříkající vodě a dešti
5 ATM / 50m, můžete se s hodinkami sprchovat nebo si mýt ruce pod tekoucí vodou
10 ATM / 100m, potápění bez dýchacího přístroje nebo plavání
20 ATM a víc / 200m a více, hloubkové potápění

Pro přesnější pokyny ohledně vodotěsnosti hodinek se prosím řiďte podle návodu k použití.